Angst

Angst

Wat is angst?

Angst is een normale reactie op een bedreigende situatie. Ons lichaam maakt dan automatisch stoffen aan, zoals bijvoorbeeld adrenaline, die ervoor zorgen dat we de confrontatie oftewel aangaan, oftewel net uit de weg gaan. Deze reactie, ook wel fight/flight/freeze genoemd, is zinvol wanneer de situatie ook daadwerkelijk bedreigend is.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende situatie:
Je loopt op straat en je komt een groep mensen tegen die aan het vechten zijn. Je kan je misschien al inbeelden hoe je lichaam op dat moment reageert, je schrikt en je hart gaat sneller kloppen. Dus je lichaam maakt je klaar om te vluchten of om jezelf te verdedigen.

Angst kan een probleem worden wanneer we deze bovengenoemde reactie vertonen in situaties die minder bedreigend zijn dan ze meestal lijken.

Een voorbeeld: je wil een mail naar je baas sturen om te vragen of hij een referentiebrief voor jou wil schrijven. Je twijfelt hoe je de mail wil opstellen en besluit dan om dit toch maar niet te doen. Mogelijke twijfels die je dan kan hebben zijn over hoe je baas zou kunnen reageren op deze vraag of over hoe je baas het niet leuk gaat vinden om dat te schrijven voor jou.

Het verschilt voor iedereen wat als bedreigend wordt ervaren. Soms is een situatie daadwerkelijk bedreigend, waardoor angst, stress en adrenaline juist helpend zijn. Daarnaast kan de angst niet meer in proportie zijn met de situatie. Dit neemt niet weg dat de angst voor die persoon echt is, want wat we voelen is echt voor ons ongeacht de situatie. Als zulke angsten op weinig bedreigende situaties vaak voorkomen, dan kan dat het dagelijks leven hinderen.

Wanneer is er dan een probleem?

Wij vinden dat er een probleem is wanneer jij dit als een probleem ervaart. Wanneer de angsten leiden tot gevolgen die jij niet wil, dan is het misschien tijd om het aan te pakken. Het kan ook zijn dat je het zelf niet merkt, maar jouw geliefden lijden er onder. Dat zou ook op den duur negatieve gevolgen hebben voor jou en jouw omgeving.

Wat zijn oorzaken voor angst?

Wetenschappelijk gezien, weten we nog niet zeker wat de oorzaken zijn van angst. We weten wel dat ervaring een rol speelt bij het ontstaan van angsten. Zo kan je als kind gebeten zijn door een hond en voor de rest van je leven bang zijn voor honden.

Verder weten we dat erfelijkheid een rol speelt. Jouw karakter kan ervoor zorgen dat je gemakkelijk of juist minder gemakkelijk angstig wordt in situaties.

Wanneer professioneel hulp vragen voor angst?

Als je merkt dat je angsten je blijven belemmeren of erger worden en je hebt zelf van alles geprobeerd zonder de resultaten die je wil. Dan kan je een psycholoog raadplegen die je nieuwe inzichten en handvaten kan bieden voor jouw persoonlijke doelen.

nl_BENederlands (België)