Burn-out en bore-out

Burn-out en bore-out

Wat is een burn-out?

Veel mythes

Er bestaan veel misverstanden over wat burn-out nu precies is. Misschien herken je een aantal van die misconcepties: sommige vrienden of collega’s snappen je niet helemaal, je voelt je schuldig dat je niet gaat werken maar wel gaat tenissen, mensen vinden je te jong om ‘nu al’ een burn-out te hebben, je hebt het gevoel dat je gefaald hebt, ‘hoe kan ik niet gelukkig zijn als ik op papier alles heb om gelukkig te zijn?’, enzovoort.

Wat is burn-out dan precies?

Burn-out is een verzamelnaam voor een aantal klachten. Deze klachten verschillen van persoon tot persoon. Als je jezelf niet herkent in de klachten van een andere persoon dan wil dit niet zeggen dat jouw klachten niet echt zijn. Voorbeelden van klachten zijn:

  • Minder energie op je werk of zelfs op privé vlak
  • Weinig zin hebben om naar werk te gaan
  • Piekeren, thuis je werk moeilijk los kunnen laten
  • Gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent
  • Gevoel hebben dat je elke dag op 100 procent of meer aan het draaien bent
  • Huilbuien
  • Slaaptekort
  • Minder goed kunnen opladen of uitrusten
  • Minder voldoening halen uit de taken van je werk

Als je het heel kort door de bocht ziet, dan is een burn-out meer een soort depressie maar dan enkel op werkvlak. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de klachten van een burn-out overslaan op je privé leven, dan kunnen we inderdaad spreken van een depressie. Uiteindelijk zijn burn-out en depressie enkel termen om de mogelijke klachten te bundelen en zien we in de praktijk dat de klachten zeer divers zijn.

Wat is een bore-out?

Bij een bore-out ben je te lang blijven hangen in je comfortzone. Je werk biedt je zekerheid en financiële stabiliteit maar je takenpakket bied je geen uitdaging meer. Met andere woorden, je verveelt je.

Waarom blijf je dan in deze situatie? Je hebt misschien schrik om een sprong in het onzekere te maken, je hebt het gevoel dat je collega’s of baas verwachten van jou dat je blijft in het bedrijf of in dezelfde functie. De klachten kunnen overeenkomen met die van een burn-out.

Wanneer moet ik dan naar een psycholoog gaan voor mijn burn-out of bore-out?

Herken je jezelf in deze klachten? Heb je het gevoel dat je er zelf niet uitgeraakt? Neem je klachten serieus en aarzel niet om meer informatie op te vragen of een afspraak te maken. Klik hier om met ons contact op te nemen.

nl_BENederlands (België)