Perfectionisme

Perfectionisme

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is het streven naar volmaaktheid bij het uitvoeren van een taak. Als dat de enige betekenis zou zijn, lijkt perfectionisme op het eerste gezicht een positieve eigenschap. Maar perfectionisme is ook: het stellen van te hoge eisen. Amerikanen stellen het zelfs nog scherper en omschrijven perfectionisme als een ongezond streven naar uitmuntendheid. Perfectionisten herkennen bij zichzelf dat ze geen fouten mogen maken en dat alles wat ze doen altijd beter kan. Als dat niet lukt, hebben perfectionisten het gevoel dat ze gefaald hebben. Er zit dus duidelijk ook een negatieve kant aan perfectionisme. Zelfs als de taak gelukt is, ervaren perfectionisten weinig voldoening. En dat terwijl in onze maatschappij perfectionisme vaak gezien wordt als noodzaak voor succes. Ten onrechte, want recente studies hebben aangetoond dat perfectionisme succes juist in de weg kan staan.

Perfectionisme kan te maken hebben met faalangst. De oorzaak is bij iedereen verschillend. Zo kan perfectionisme bijvoorbeeld ontstaan vanuit een strenge opvoeding. Verder kan perfectionisme op het werk leiden tot een burn-out.

Als je de bovenstaande kenmerken herkent bij jezelf en zelf niet goed weet wat je ermee moet, dan is de hulp van een psycholoog aangeraden.

nl_BENederlands (België)